Villiyrtit
Tässä kansiossa julkaisemme tietoa villiyrteistä. Käydään läpi yrttejä yksi kerrallaan. Asiantuntijana ja tiedonlähteenä toimii Leena Hintikka.
NOKKONEN
Nokkonen on varmasti luonnonkasveistamme monikäyttöisin. Alunperin nokkonen on ollut kuitukasvi, jota on viljelty paikoitellen Euroopassa 1800-luvulle saakka, jolloin puuvilla syrjäytti sen. Siitä on hyödynnetty varren pitkät ja sileät kuidut, joista on tehty mm. alus- ja liinavaatteita sekä säkkejä. Verkkojen solmimiseen nokkoskuituja on käytetty jo kivikaudella. Nokkosen käyttö ravinto- ja rohtokasvina on myös ollut erittäin monipuolista.
Nokkonen on merkittävä ja ravintorikas luonnonyrtti.Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää runsaasti mm. proteiinia ja ravintokuituja.Nokkosessa on mm. kalsiumia, mannesiumia,kaliumia,fosforia ja rautaa.Etenkin kalsiumia on runsaasti,joten nokkonen sopii kalsiumlähteeksi myös kasvisruokavalioon. Nokkonen sisältää merkittäviä määriä myös C-vitamiinia,fosforia sekä A- ja E-vitamiinia.Ravitsemuksen kannalta eduksi on myös pieni natriumpitoisuus. Nokkonen vahvistaa yleiskuntoa ja vastuskykyä.
Nokkosen lehdet kerätään alkukesästä, noin 10-15 cm:n pituisina,myöhemmin vain ylimpiä lehtiä, syksyllä siemeniä ja juuria.
NOKKOSKEITTO
6 perunaa
1 pieni purjo
3 dl vettä
4 dl maitoa
1 dl kermaa
1 l (50-60 g)tuoreita nokkosia kiehautettuna
(suolaa)
muskottipähkinää tai korianteria
Perunat ja purjo keitetään vedessä pehmeiksi, nokkoset lisätään ja seos soseutetaan. Maito,kerma ja mausteet lisätään ja keiton annetaan kiehahtaa.
MAITOHORSMA
Maitohorsma on saanut suomalaisen nimensä uskomuksesta, että se lisää lehmien maidontuotantoa.
Lönnrot muisti mainita, että maitohorsman kevätversot kelpaavat syötäväksi parsan tapaan.
Kansanomaisessa lääkinnässä maitohorsman lehdillä ja kukilla,mutta myös juurikeitteellä on hoidettu vatsatauteja ja mahahavaa. Keitettä on käytetty myös suun ja nielun kurlausvetenä.
Maitohorsman lehdissä on mm. ravintokuitua,fosforia,riboflaviinia, C- ja A-vitamiinia. Lehdet sopivat esim. salaattiin,pataruokiin,keittoihin,laatikkoruokiin,teeksi ja kuivattuna esim.viherjauhon sekaan. Maitohorsman kukista voidaan valmistaa kauniinväristä juomaa.
Nuoret versot kerätään toukokuussa. Lehdet kesä-heinäkuu juuri ennen kukintoa.
MAITOHORSMA JUOMA
n. 4 l vettä
n. 5 l horsman kukintoja
3 rkl sitruunahappoa
n. 7 rkl sokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kukat. Keitä hetki ja siivilöi kukat pois. Sekoita nesteeseen sitruunahappo ja sokeria maun mukaan. Kaada juoma puhtaisiin pulloihin, jäähdytä.
MESIANGERVO
Mesiangervo on valoisien kosteikkojen kasvi. Suomalaisessa luonnossa se kasvaa peltojen ja teiden kosteikossa ja märissä ojissa.
Mesiangervo kasvattaa keväällä ensin siron lehtiruusukkeen. Syvän vihreä kasvusto kohoaa jopa toista metriä korkeaksi. Latvoihin ilmestyy suuria, vaahtomaisia ja kellanvalkoisia kukintoja.
Lehdet kerätään alkukesästä ennen kukkimista, kukinnot heti kukkien puhjettua. Kukinnot kuivataan tuoreeltaan.
Kukat ja nuput sopivat mausteeksi esim. kerma- ja maitoruokiin, kalaan, jauhelihaan, omenan ja raparperin kanssa, murokekseihin tai kakkuihin.Kukista voi valmistaa siirappia tai hyytelöä. Lehtiä voi käyttää esim. teehen.
Lääkkeenomaiseen käyttöön suojaamaan elimistöä vilustumiseltä, unettomuuteen, päänsärkyyn, nivelkipuihin.
HUOM!!! Ei sovi aspiriini- tai siitepölyallergisille eikä kaikille astmaatikoille.
Syksyn pimeneviin iltoihin sopivat ihanat villiyrttiteet. Kannattaa kokeilla erilaisia sekoituksia.
Tuoreet yrtit silputaan ja haudutetaan muutaman minuutin ajan kuumassa vedessä. Kuivattuja yrttejä haudutetaan 10-15 min.
Sopiva annos on yleensä ruokalusikallinen kuivattua yrttisekoitusta yhtä teekupillista kohti,tuoretta yrttiä voi käyttää runsaasti.
Yrteillä on rohdosomaisia terveydellisiä vaikutuksia. Voimakkaampia sekoituksia on syytä juoda vain tarpeen vaatiessa,jolloin myös tehoaineiden vaikutus kehossa säilyy. Yleensä yrttiteelaatuja on hyvä vaihdella parin päivän välein.
Hyviä teeaineksia ovat esim:
Siankärsämön kukka - kuumeeseen,ruokahaluttomuuteen,ilmavaivoihin.
Kanervan kukka -rauhoittava vaikutus,auttaa lievittämään unettomuutta.
Mustaherukan lehti -flunssaan,edistää nesteenpoistoa.
Villivadelman lehti -supistaa limakalvoja,parantaa ripulia.
Puna-apila -vaihdevuosi oireisiin
Voikukan lehti -tukee maksan toimintaa, nestettä poistava vaikutus.